Mediation | Geschilbeslechting | Conflictoplossing

Mediation is de laatste jaren opgekomen als methode van conflictoplossing. Dit omdat het betere uitkomsten geeft, goedkoper en sneller is dan naar de rechter gaan. Het is ook laagdrempelig en je kunt met alle geschillen naar een mediator. Ook als het om niet-juridische ruzies gaat. Er bestaan koude en gloeiendhete ruzies. Beide soorten zijn geschikt om gemedieerd te worden.

Voordelen mediation

Voordelen van mediation bij de Eerlijkheidsfabriek zijn:

 • Je beslist als betrokkene over je eigen zaken;
 • Het traject is sneller en goedkoper dan bij een rechter;
 • Je creëert een win-win- situatie, er zijn geen verliezers zoals vaak voor de rechtbank;
 • De mediator stroomlijnt het gesprek, je blijft zelf de expert van je eigen situatie;
 • Het conflict wordt uitgesproken en loopt niet hoger op, of wordt niet verstopt;
 • In uitzonderlijke gevallen kan er pro deo gewerkt worden;
 • Sessies in avonden en weekenden zijn mogelijk;
 • En parkeren op het eigen terrein van de Eerlijkheidsfabriek.

Wat is een mediator?

Als geregistreerd mediator bij de Mediators Federatie Nederland (MfN) moet de Eerlijkheidsfabriek voldoen aan bepaalde eisen zoals vakbekwaamheid, betrouwbaarheid, onpartijdigheid. Dit wordt verder uitgelegd in het mediation traject. De mediator begeleidt het gesprek, maar is zelf geen deelnemer. Hij of zij houdt de situatie veilig voor alle deelnemers. Er moet altijd een mediationovereenkomst met de mediator worden getekend. Dat is een vereiste van de beroepsvereniging.
Hebt u hier vragen over dan kunt u vrijblijvend bellen (035 62 84 992) of een intakegesprek aanvragen.

Waarom mediation?

De betrokkenen gaan met elkaar in gesprek en door de mediation gaan de scherpe kanten van het conflict af. De emoties worden geuit en gekanaliseerd. De gevoelens en onderliggende belangen van de deelnemers komen ruim aan bod. Over de oplossingen wordt overlegd. De partijen kunnen in de uitkomst meer bereiken dan in een rechterlijke uitspraak, door hun kennis en ervaring op het eigen specifieke terrein. Dit is een groot voordeel van mediation op rechtspraak. De bijeenkomsten vinden plaats bij de mediator in diens praktijk of op vaste locaties in de regio. Dit is afhankelijk van het situatie.

Aanpak mediation bij de Eerlijkheidsfabriek

In een aantal sessies wordt tot een vaststellingsovereenkomst gekomen. Die wordt ondertekend door de betrokkenen. Dit kan ook een ondertekend puntenlijstje zijn met afspraken. De betrokkenen kunnen na de voltooide mediation weer met elkaar door een deur. De mediator van de Eerlijkheidsfabriek begeleidt dit alles neutraal, vertrouwelijk en onpartijdig.

Wat als mediation niet lukt?

Er zijn situaties waarin mediation niet werkt. In onderstaande situaties is coaching beter geschikt als oplossing:

 • Een van beide personen wil mediation om te scheiden en de ander niet: Relatiecoaching;
 • Een van beide partijen wil niet praten met de ander: Personal coaching;
 • Een van beide personen is niet bereid compromissen te sluiten: Personal coaching;
 • De betrokkenen zijn niet in staat zijn met elkaar te communiceren: Relatiecoaching.

Herken je een van de bovenstaande situaties? Kijk dan op de pagina over Relatiecoaching of Personal coaching voor meer informatie.

Neem contact op

Denk je dat de mediator van de Eerlijkheidsfabriek iets voor jou kan betekenen? Dan kun je ons bellen via het nummer 035 62 84 992 of stuur een e-mail naar info@eerlijkheidsfabriek.nl voor meer informatie. Of vraag een gratis intakegesprek aan via het invulformulier.

MfN-registermediator

Mr. Laurien van Egeraat is een MfN-geregistreerd mediator,
en aangesloten bij:

Mr. Laurien van Egeraat

Een jurist leert niet op de schijn af te gaan, om een
helder beeld te krijgen van een situatie.

tandwielen

De Eerlijkheidsfabriek is een initiatief van Laurien van Egeraat, jurist, kunstenaar en coach.
Contact opnemen kan via email en telefoon 035 - 62 84 992.

portret

Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag

Als u uw telefoonnummer aan mij doorgeeft bel ik u terug.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

quote

Ervaring van anderen:

Beste Laurien,

Bij jou heb ik beter voor mezelf leren opkomen, leren communiceren in mijn relatie, en meer zelfkennis gekregen. Ik ben gevoelens en gedachten gaan scheiden, en zie dat het soms ‘niet erg is.’
Ik heb ook leren luisteren, en gemerkt dat ik nu bedoel wat ik zeg. Ik zie nu ook dat als ik zwijg dat effect heeft, maar ook gevolgen. We hebben bij jou patronen doorbroken. Het op zoek gaan naar en vinden van werk maakt veel verschil. Als de Eerlijkheidsfabriek er niet was geweest, zaten mijn kinderen nu met een gebroken gezin!

De man van deze vrouw schreef:
Ik heb bij jou geleerd en dus gewonnen, dat ik het overzicht moet houden, dat ik beter met mijn partner moet communiceren, en dat ik niet tè hard duw in de richting van wat ik wil. Jij stelt als therapeut niet alleen vragen aan ons om te beantwoorden maar geeft ook voorstellingen (beelden) in gedachten mee om het goede gevoel te krijgen.

Volstrekt onpartijdig...

Mijn echtgenote en ik hadden toch vrij regelmatig ongenoegen na mijn pensioen-datum, toen ik de hele dag thuiskwam (afgezien van mijn activiteiten bij diverse kwaliteitssportverenigingen en commissariaten). Ondraaglijk. We hebben de stap genomen naar relatiecoaching. Inderdaad, we hebben tools gekregen om de nieuwe situatie te overzien en te beheersen, onszelf wat te bezinnen en er wat leuks van te maken. Ook voor de kinderen en kleinkinderen een geruststelling. En Laurien staat er volstrekt onpartijdig in.

X en Y in het Gooi

We hebben bittere noten gekraakt...

Volgens zeggen heb ik Asperger, dat is moeilijk genoeg om mee te leven, (ook al heb ik dan een hoog IQ). Bij Laurien heb ik getraind om mensen aan te kijken, mijn lichaamstaal aan te passen, te reageren op wat gezegd wordt. Contact leggen. Niet bang zijn voor afgang. Onze scheiding is een voldongen feit, we hebben bittere noten gekraakt onder begeleiding van Laurien. Nu hebben we toch een goed ouderschapsplan en kunnen verder met elkaar als ouders van de kinderen. Bij een stiefsituatie hebben we afgesproken weer bij haar langs te gaan.

Vergoedingen

Psychosociale therapie wordt vergoed door de meeste aanvullende zorgverzekeringen.

Bekijk hier het actuele overzicht.