Bel vrijblijvend: 035 62 84 992

Werk samen aan een goede moeder dochter relatie

Werk samen aan een goede moeder dochter relatie

Als klein meisje neem je het gedrag van je moeder over, je ‘aapt haar na’ en alles wat ze zegt is waar en goed. Dit is natuurlijk heel nuttig om een groot en volwassen mens te worden. Maar naarmate je ouder wordt, word je kritischer en ga je over sommige levensvragen anders denken. Hoe ga je hiermee om zonder de belangrijke moeder dochter relatie op het spel te zetten? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Jullie moeder en dochter relatie verandert

Als je eenmaal een volwassen vrouw wordt, dan merk je aan je eigen gedrag dat veel elementen die je van je moeder hebt overgenomen, niet bij jou passen. Mechanismen die voor jouw moeder wel werkten, maar voor jou niet. Hoe ouder je wordt hoe meer je gaat afleggen of omvormen wat niet bij jou hoort. Dat wat wel goed voor je voelt hou je in je gedragsrepertoire. Je ontdekt hierbij meer en meer wie je zelf bent.

Voor je moeder voelt dat proces onwennig. Jullie moeder en dochter relatie verandert. Soms gaat dit vanzelf en heel natuurlijk. Maar soms gaat dit helaas gepaard met veel emotie en conflicten. Kun je dit niet zonder hulp van buitenaf oplossen? Dan kan familiemediation een oplossing zijn. Samen werken jullie weer aan een betere relatie en vinden jullie weer het respect voor elkaar.

Hoe ga je om met de scheiding van je ouders?

Het volgende komt ook voor: als je ouders in je jeugd gescheiden zijn, sta je voor de moeilijke taak om die scheiding in jezelf weer te helen. Je hebt stukken van je vader en van je moeder in je. Hoewel die stukken soms niet met elkaar overweg kunnen, ben je toch één persoonlijkheid. De weg om jezelf hierin te vinden is lang. Ook het herstellen van de relatie tussen jou en je beide ouders is intens en vraagt veel energie. Probeer hier zelf een manier in te vinden. Je bent vrij om dit met een van je ouders te bespreken, op een uitgekiend moment. Maar doe het niet als het niet goed voelt.

Ga vanuit jezelf op zoek naar een antwoord

Tip: stel jezelf eens een beeld voor uit de natuur waar beide, nog onverenigde, kanten van je gescheiden vader en moeder, die jij binnen in jezelf herkent, symbolisch en harmonieus in elkaar samenkomen. Zeg je vader was te onbuigzaam: je stelt je hem voor als een dijk. Je moeder maakte er zo lang het kon het beste van. Stel je haar voor als een water dat langs de dijk stroomt. Leef eens een week met dit beeld. Verander het tijdens die week af en toe als je wilt, probeer uit en breng er meer detail in waar je dat nodig vindt om zo beter bij jou te passen. Maak b.v. de dijk wat lager, laat het water harder of minder hard stromen, of plant er riet in je verbeelding. Desnoods teken je het uit of schrijf je het op. Je kan zo meer vrede mee krijgen met die nog onverenigde eigenschappen.

Lukt het niet om zelf een oplossing te vinden? Dan kun je samen met jouw ouders kiezen voor familie coaching. Een gezinstherapeut helpt dan bij het wegnemen van problemen binnen een gezin of familie. Wil je meer weten over mediation en coaching? Bezoek dan onze website of neem contact met ons op. En vergeet ook ons blog niet te volgen voor meer informatie en handige tips.

Mr. Laurien van Egeraat

Een jurist leert niet op de schijn af te gaan, om een
helder beeld te krijgen van een situatie.

tandwielen

De Eerlijkheidsfabriek is een initiatief van Laurien van Egeraat, jurist en coach.
Contact opnemen kan via email en telefoon 035 - 62 84 992.

portret

Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag

Als u uw telefoonnummer aan mij doorgeeft bel ik u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
quote

Ervaring van anderen:

Beste Laurien,

Bij jou heb ik beter voor mezelf leren opkomen, leren communiceren in mijn relatie, en meer zelfkennis gekregen. Ik ben gevoelens en gedachten gaan scheiden, en zie dat het soms ‘niet erg is.’
Ik heb ook leren luisteren, en gemerkt dat ik nu bedoel wat ik zeg. Ik zie nu ook dat als ik zwijg dat effect heeft, maar ook gevolgen. We hebben bij jou patronen doorbroken. Het op zoek gaan naar en vinden van werk maakt veel verschil. Als de Eerlijkheidsfabriek er niet was geweest, zaten mijn kinderen nu met een gebroken gezin!

De man van deze vrouw schreef:
Ik heb bij jou geleerd en dus gewonnen, dat ik het overzicht moet houden, dat ik beter met mijn partner moet communiceren, en dat ik niet tè hard duw in de richting van wat ik wil. Jij stelt als therapeut niet alleen vragen aan ons om te beantwoorden maar geeft ook voorstellingen (beelden) in gedachten mee om het goede gevoel te krijgen.

Volstrekt onpartijdig...

Mijn echtgenote en ik hadden toch vrij regelmatig ongenoegen na mijn pensioen-datum, toen ik de hele dag thuiskwam (afgezien van mijn activiteiten bij diverse kwaliteitssportverenigingen en commis-sariaten). Ondraaglijk. We hebben de stap genomen naar relatiecoaching. Inderdaad, we hebben tools gekregen om de nieuwe situatie te overzien en te beheersen, onszelf wat te bezinnen en er wat leuks van te maken. Ook voor de kinderen en klein-kinderen een geruststelling. En Laurien staat er volstrekt onpartijdig in.

X en Y in het Gooi

We hebben bittere noten gekraakt...

Volgens zeggen heb ik Asperger, dat is moeilijk genoeg om mee te leven, (ook al heb je dan een hoog IQ). Bij Laurien heb ik getraind om mensen aan te kijken, mijn lichaamstaal aan te passen, te reageren op wat gezegd wordt. Contact leggen. Niet bang zijn voor afgang. Onze scheiding is een voldongen feit, we hebben bittere noten gekraakt onder begeleiding van Laurien. Nu hebben we toch een goed ouderschapsplan en kunnen verder met elkaar als ouders van de kinderen. Bij een stiefsituatie hebben we afgesproken weer bij haar langs te gaan.

Vergoedingen

‘Personal coaching’ wordt vergoed door de meeste aanvullende zorgverzekeringen.

Bekijk hier het actuele overzicht.

MFN-registermediator

Mr. Laurien van Egeraat is een MFN-registermediator en aangesloten bij:

verenigingen